Kuvassa kolme kuvaa älypuhelimen näytöistä, näytöillä lukee tarkoitusperät, tekijä ja todisteet.
Kuva: Tampereen yliopisto

 

Kriittinen nettilukeminen: Multimediaoppimisella tukea kuudesluokkalaisille

Lähikoulutuksessa kuudennen luokan opettajat perehtyvät kriittiseen nettilukemiseen ja sen ohjaamiseen videoiden avulla. Osallistujat saavat työnsä tueksi opetusvideot, tehtäväkirjat ja tehtäväpassit oppilailleen.

Yksipäiväinen koulutus

Koulutus on suunnattu kuudennen luokan opettajille.

Koulutuksessa opettajat perehtyvät kriittiseen nettilukemiseen ja sen ohjaamiseen. 

Koulutus on osa tutkimushanketta, jonka tavoitteena on kehittää opetusmenetelmiä kuudesluokkalaisten kriittisen nettilukutaidon tukemiseksi. 

Hankkeessa on kehitetty ammattilaisten tekemiä tutkimusperustaisia opetusvideoita ja videoihin liittyviä tehtäviä. Videoilla oppilaille opetetaan, miten he voivat arvioida nettitekstien kirjoittajan asiantuntijuutta ja tarkoitusperiä sekä kirjoittajan esittämän evidenssin laatua. Tämän jälkeen oppilaat tekevät tehtäviä, joiden avulla he voivat harjoitella asiantuntijuuden, tarkoitusperien ja evidenssin laadun arviointia. Oppilaiden taitojen kehittymistä arvioidaan kriittisellä nettilukutehtävällä, joka tehdään ennen opetusta ja sen jälkeen. 

Opettajat, jotka osallistuvat tutkimukseen, saavat käyttöönsä opetusvideot sekä tehtäväkirjat ja tehtäväpassit (ja niihin kerättävät tarrat) oppilailleen. Lisäksi he saavat opettajaoppaan, palautetta oppilaidensa lukutaidoista sekä tutkijoiden tuen opetuksen toteuttamiseen.

Koulutuksen alussa on tarjolla voileipäkahvit ja hedelmiä.

Koulutus järjestetään Tampereen yliopiston tiloissa Virta-rakennus, huone 102 Åkerlundinkatu 5, Tampere (tapaaminen rakennuksen aulassa).

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Riikka Anttoselta, riikka.anttonen@tuni.fi.

Mikäli kiinnostuit koulutuksesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta, mutta kumpikaan koulutuksen ajankohdista ei sovi, ota yhteyttä Riikka Anttoseen.


Hintatiedot

Koulutus on osallistujille ja organisaatioille maksuton. Koulutukseen liittyvää tutkimushanketta rahoittaa Suomen akatemia ja Strategisen tutkimuksen neuvosto.