Koulutuksen kansikuva

 

TAIDEKAARI: Opettajana ympäristökriisin keskellä - taide muutosvoimana ja voimavarana

Koulutus tarjoaa työkaluja ilmastokysymysten käsittelemiseen monitaiteisesti luovan kirjoittamisen, kuvataiteen, draaman ja tanssin keinoja hyödyntävissä työpajoissa yhdessä kokeilemalla.

Yksipäiväinen koulutus

Koulutus on suunnattu yläkoulujen ja lukioiden opetushenkilöstölle sekä muille nuorten ja aikuisten kanssa työskenteleville kasvattajille.

Koulutus tarjoaa työkaluja ilmastokysymysten käsittelemiseen taiteiden keinoin yläkoulussa ja lukiossa. Päivän aikana aihetta lähestytään monitaiteisesti luovan kirjoittamisen, kuvataiteen, draaman ja tanssin keinoja hyödyntävissä työpajoissa yhdessä kokeilemalla. Lisäksi kuullaan tutkija- taidekasvattajien alustuksia. Taiteen menetelmät ovat ilmastonmuutoksen äärellä erityisen käyttökelpoisia, sillä ne antavat tilaa aiheen omakohtaiseen, moniaistiseen ja epäsuoraan käsittelyyn sekä ajatusten, kokemusten ja tuntemusten yhteiseen jakamiseen. Koulutus sopii kaikkien aineiden opettajille. 

Koulutuspäivät toteutetaan vallitsevien koronasuositusten johdosta etäkoulutuksena. Lisätietoa etäkoulutuksen käytännöistä lähetetään osallistujille viikkoa ennen koulutuspäivää.

Kouluttajat:

Taiteilija-tutkija, luovan kirjoittamisen opettaja Henna Laininen

Ilmastokasvattaja, tutkija, luokanopettaja Anna Lehtonen

Taidekasvattaja, kuvataiteilija, luokanopettaja Maarit Myllynen

Kuvataidekasvattaja, kuvataiteilija, Heli Mäkinen

Tanssi- ja teatteritaiteilija, pedagogi Nella Turkki

Tutkija-taiteilija, taidekasvattaja Henrika Ylirisku

Koulutuksen tuottaa Sanataideyhdistys Yöstäjä ry. yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren kanssa. Hankkeen tuloksena syntyy luovan kirjoittamisen verkko-opetusmateriaali, joka on opettajien vapaasti hyödynnettävissä. Väitöstutkija Henna Laininen kirjoittaa opetusmateriaalin ja kehittää sitä koulutuspäivässä syntyvien ideoiden pohjalta yhteistyössä Sanataideyhdistys Yöstäjän ja työryhmän kanssa.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Lisätietoja koulutuksesta saat kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren Liisa Aholaiselta liisa.aholainen(at)tampere.fi.


Suoritustapa

Koulutuspäivät toteutetaan vallitsevien koronasuositusten johdosta etäkoulutuksena. Lisätietoa etäkoulutuksen käytännöistä lähetetään osallistujille viikkoa ennen koulutuspäivää.


Materiaalit

Varaa koulutuspäivää varten:

-muistiinpanovälineet

-mukavat vaatteet

-kännykkäkamera tai digikamera

-materiaalit kuvataidetyöskentelyä varten ks. tarkemmin alla

-osallistumista varten tietokone, jossa on toimiva web-kamera

Kuvataidetyöpajassa tarvittavat materiaalit

Kuvataidetyöpajassa työskennellään itse valmistetuilla kasvipohjaisilla maaleilla. Väriaine kannattaa valmistaa etukäteen, mutta opastamme värien valmistamisessa myös pajassa.

Varaa työpajaa varten seuraavat materiaalit:

- n. A3 - A2 kokoista paperia (akvarellipaperi on paras)

- sivellin

- n. ½ dl mustikoita (tai mustikka- tai mustaherukkamehua)

- ruokasoodaa

- sitruuna/ sitruunamehua/ etikkaa

- vesikippo sekä purkkeja tai lautasia väreille

-lusikka, haarukka, siivilä

Ennen pajaa voit valita yhden näistä valmisteluista:

A) Kasvipohjaisen musteen valmistaminen (5 min):

Keitä kattilassa ½ dl marjoja + ½ dl vettä. Survo marjat ja siivilöi maalausneste lasipurkkiin pajaa varten.

B) Sulatetuilla mustikoilla voi maalata suoraan sormilla.

C) Voit myös käyttää muita tuntemiasi tai kotoasi löytyviä maalaamiseen soveltuvia kasvipohjaisia väriaineita nestemäisessä tai jauhemaisessa muodossa kuten lämpimään veteen sekoitettua kurkumajauhetta tai spirulinajauhetta, viherjauhetta, tyrni tai tyrnimehua, murskattua hiiltä, tummaksi keitettyä teetä tai kahvia (pikakahvijauhe on paras).

D) Vaihtoehto

Jos olet tilassa, jossa maalaustyöskentely ei onnistu, voi työpajaan osallistua myös varaamalla pajaan piirustuspaperia sekä kyniä, hiiliä tai liituja.

Ennakkotehtävä (5 min)

Toivomme sinun virittäytyvän koulutuspäivän teeman äärelle lukemalla etukäteen Opettaja-lehden jutun ”Hiukset putoilivat ja opettaja itki matkalla töihin – sitten hän löysi ainekset ilmastotoivoon”: https://www.opettaja.fi/tyossa...


Hintatiedot

Koulutus on Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama ja osallistujille maksuton.