Kolme yläkouluikäistä tyttöä opiskelevat iloisina yhdessä.
Jukka Salminen

 

Eriyttämisen tiimikoulutusprosessi yläkoulun lukuaineiden opettajille (ryhmä B)

Kokoa koulustasi/kunnastasi kahden tai useamman opettajan tiimi ja ilmoittautukaa yhdessä mukaan. Koulutus on maksuton kaikille Pirkanmaan kunnille. Ilmoittaudu viimeistään 19.8.

Moniosainen koulutus

Tämä koulutus on tarkoitettu tiimeille: kokoa soos koulustasi/kunnastasi kahden tai useamman lukuaineita yläkoulussa opettavan opettajan tiimi ja ilmoittautukaa mukaan.

(Huom! Lempäälän, Nokian ja Vesilahden tiimit osallistuvat ryhmään A.)

Sisältö

- Oppimisen vaikeudet: miten ilmenevät oppiaineiden opiskelussa yläkouluikäisillä?

- Tiimityön mahdollisuudet oppimisen tuen järjestämisessä

- Oppimisen ja motivaation tuki aineenopetuksessa: strukturointi ja eriyttäminen

Koulutus sisältää tiimityöskentelyä, joka toteutetaan niin, että se on sovellettavissa eri oppiaineisiin. Tiimi voi siis muodostua eri lukuaineita opettavista opettajista ja jokainen voi kehittää opetusta ja eriyttämistä omasta oppiaineestaan käsin.

Suoritustapa

Koulutusprosessi toteutetaan etätoteutuksena. Koulutusprosessi koostuu kolmesta iltapäivän mittaisesta koulutuksesta, joihin osallistujien toivotaan osallistuvan fyysisesti samasta tilasta muiden samasta koulusta (tai kunnasta) osallistuvien kanssa. Koulutusprosessi päättyy Tampereen ympäryskuntien inkluusion kehittämistä tukevan yhteistoiminnan jatkohankkeen päätöswebinaariin perjantaina 11.11.2022.

Osallistumislinkit koulutuskertoihin ja päätöswebinaariin lähetetään sähköpostiin viimeistään edellisenä päivänä.

Kouluttajat

KM, EO Maria Niskakoski on lukion erityisopetuksen lehtori, joka on toiminut myös vastaavana tutkijana Niilo Mäki Instituutin DigiLukiseula -hankkeessa. Hankkeessa on kehitetty digitaalisia luku- ja kirjoitustaidon arviointivälineitä yläkouluun sekä nuorille ja aikuisille. Niilo Mäki Instituutin Lastentutkimusklinikalla Niskakoski on toiminut ryhmäkuntoutuksen vetäjänä työparinsa kanssa, ryhmässä on keskitytty lasten ja nuorten toiminnanohjauksen ja luetun ymmärtämisen taitojen tukemiseen. Aiemmin Niskakoski on työskennellyt erityisopettajana sekä perusasteella että aikuislukiossa. Jyväskylän yliopistossa Niskakoski on toiminut yliopistonopettajana erityispedagogiikan oppiaineessa ja projektitutkijana Suomen Akatemian Lasten luku- ja laskutaidon sujuvuus –hankkeessa. Koulutuksissaan hän keskittyy erityisesti nuorten ja aikuisten lukivaikeuksien tunnistamisen tapoihin ja lukemisen ja kirjoittamisen taitojen tukemisen periaatteisiin, sekä oppimisen tuen järjestämisen periaatteisiin yläkoulussa ja toisella asteella.

KM Iines Palmu Iines työskentelee ohjaavana opettajana Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa ja työstää väitöskirjaa. Hänen työnkuvaansa kuuluvat kouluttaminen, julkaisutoiminta, hanke- sekä oppilastyö. Aikaisemmin hän on toiminut tutkijana NMI:llä ProKoulu-tutkimuksessa ja hallituksen kärkihankkeen arviointityöryhmässä. Iineksellä on monipuolinen kokemus erityispedagogiikan kentästä ja hänen erityisiä kiinnostuksenkohteitaan ovat käyttäytymisen ongelmien ja kouluvaikeuksien päällekkäistyminen, käyttäytymisen ja motivaation tuki, yhteisopettajuus sekä eriyttäminen ja strukturointi inklusiivisessa opetuksessa. Iineksellä on myös kansainvälistä kokemusta mm. Yhdysvalloista sekä pohjoismaisista yhteistyöhankkeista. Iineksen koulutusaiheita ovat mm. tutkimukseen pohjautuvat tavat tukea käyttäytymistä ja opiskelumotivaatiota, yhteisopettajuus sekä erityisopettajan konsultatiivinen työote.

Materiaalit

Koulutusprosessin materiaalit näkyvät koulutukseen osallistuneille tällä sivulla muutama päivä koulutuksen jälkeen. Tämä edellyttää, että olet kirjautuneena Eeventtiin.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutusprosessin jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme.

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen koordinaattorilta Susanna Kettuselta ([email protected], p. 040 511 72 30).


Hintatiedot

Koulutusprosessi on osa Tampereen ympäryskuntien inkluusion kehittämistä tukevan yhteistoiminnan jatkohanketta. Tampereen ympäryskuntien inkluusion kehittämistä tukevan yhteistoiminnan jatkohanke on valtionavustushanke, jossa ovat mukana Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi. Hankkeen kustannuksista ja omavastuuosuuksista on sovittu erillisellä sopimuksella. Hankekunnat saavat laskuttaa koulutuksesta aiheutuvat sijaiskulut hankkeelta.

Koulutukseen osallistuminen on maksutonta myös muiden Pirkanmaan kuntien työntekijöille, mutta sijaiskuluja ei korvata.