Shakkinappulat laudalla
Kuva:Pixabay

 

Koulukiusaamiseen liittyvät vastuut perus- ja lukio-opetuksessa

Koulutuksen tavoitteena on tarjota keinoja puuttua koulukiusaamiseen myös juridisesti ja ennaltaehkäistä henkilökunnan joutumista juridiseen vastuuseen.

Yksipäiväinen koulutus

Koulutus on suunnattu sivistysjohtajille, opetuspäälliköille, perusopetuksen ja lukioiden rehtoreille, opettajille ja oppilashuollon henkilöstölle sekä muulle oppilaitosten henkilöstölle.

Koulutuspäivän tavoitteet: 

Lain mukaan oppijoilla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Tämä velvoittaa opetuksen järjestäjiä huolehtimaan väkivallan ja koulukiusaamisen estämisestä kouluissa ja oppilaitoksissa. Koulun henkilöstön tehtävänä on puuttua kiusaamiseen ja turvata jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen ympäristö.

Koulutuksessa osallistujalle selkiytyy opetushenkilöstön oikeudet ja velvollisuudet estää koulukiusaamista. Koulutuksen jälkeen osallistujalla on eväät puuttua koulukiusaamiseen myös juridisesti sekä ennaltaehkäistä henkilökunnan joutumista juridiseen vastuuseen. Koulutuksessa käsitellään myös koulukiusaamiseen liittyviä lakiuudistuksia.

Koulutuspäivän sisällöt:

- Koulukiusaaminen oikeudellisena ilmiönä 

- Turvallisen kouluympäristön säädösperusta 

- Turvallisen kouluympäristön vastuuhenkilöt 

- Yleiset keinot 

- Erityiset keinot 

- Koulun vastuuhenkilöiden ilmoittamisvelvollisuudet 

- Vastuuhenkilöiden virka- ja työsuhdevastuu 

- Vastuuhenkilöiden vahingonkorvausvastuu 

- Vastuuhenkilöiden rikosvastuu

Koulutus sisältää lounastauon klo 11.30-12.15 sekä kahvitauon klo 13.30-13.45.

Kouluttaja:

Kouluttajana toimii Kaija Kess, varatuomari, OTM.  Kaija Kess on kokenut kouluttaja ja työyhteisöjen ongelmatilanteiden ratkaisija. Hän on viime vuosina kouluttanut paljon opetusalan toimijoita mm. turvalliseen kouluympäristöön ja koulukiusaamiseen liittyen. Hänen viimeisimpiä kirjojaan esimiehen työstä ovat Sairauspoissaolot – Esimiehen juridinen näkökulma (Edita Publishing Oy 2016) ja Epäasiallinen kohtelu – Häirintä ja syrjintä työyhteisössä (Edita Publishing 2012).

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta (katariina.ratia(at)lempaala.fi / p. 044 431 4213).


Materiaalit

Koulutuksen materiaalit löytyvät jälkikäteen Eeventistä tältä sivulta. Materiaalit näkyvät sivun alareunassa. Tämä edellyttää, että olit ilmoittautunut koulutukseen, ja olet kirjautuneena Eeventtiin. Käythän siis itsenäisesti ottamassa materiaalin talteen koulutuksen jälkeen.


Hintatiedot

Palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua useimpiin koulutuksiin (tarkistathan koulutuksen kuvauksesta onko osallistuminen rajattu tietyille kunnille). Tällöin organisaatioita laskutetaan laskennallinen 100€/hlö/ktp. niistä koulutuksista ja tapahtumista, joihin on osallistuttu (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Osake laskuttaa koulutuksista kaksi kertaa vuodessa. Mukaan voivat tulla uudet pirkanmaalaiset varhaiskasvatuksen ja/tai koulutuksen järjestäjät, kun asiasta sovitaan Osakkeen kanssa. Olethan tällöin yhteydessä palvelupäällikköön katariina.ratia@lempaala.fi .