Punainen pallo leijuu henkilön käsien välissä ilmassa
Kuva: Heikki Järvinen

 

Sirkus kielen oppimisen tukena

Miten sirkus voi tukea kielen oppimista? Tässä toiminnallisessa täydennyskoulutuksessa perehdytään sirkusmenetelmiin, joilla tuetaan kielen oppimista osallistavasti ja lapsilähtöisesti.

Moniosainen koulutus

Koulutus on suunnattu perusopetuksen alakoulujen luokan- ja kieltenopettajille.

Miten sirkus voi tukea kielen oppimista? Tässä toiminnallisessa täydennyskoulutuksessa perehdytään sirkusmenetelmiin, joilla tuetaan kielen oppimista osallistavasti ja lapsilähtöisesti. Koulutus tarjoaa työkaluja käyttää sirkusmenetelmiä omassa opetuksessa kaikenlaisille ja kaikenikäisille alakoulujen oppijoille. 

Sirkus on taiteenlaji, joka harjaannuttaa oppilaita rohkeuteen, esiintymiseen ja itseilmaisuun sekä opettaa virheiden hyväksymistä ja turvallista epäonnistumista. Kehollisena lajina se kehittää koordinaatiota ja kehotuntemusta ja toimii hyvin ryhmäytymisen välineenä. Hauskuus ja ilo ovat aina sirkuksessa läsnä. Koulutuksessa hyödynnetään mm. jongleerausta, akrobatiaa, klovneriaa ja tasapainoilua.

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä ennakkotaitoja. Koulutuksen menetelmät on pääsääntöisesti toteutettavissa koulujen luokkatiloissa. Koulutus toteutetaan kahden iltapäivän lähikoulutuksena. Koulutuspäivien välissä osallistujat tekevät itsenäisesti toteutettavat etätehtävät.

Varustauduthan koulutukseen liikkumiseen sopivilla, joustavilla vaatteilla.

Teemat ja koulutuspäivien ohjelmat

Päivä 1.

13–13.45 Aloitus ja tutustuminen, sirkuslämmittely ja tutustumisleikit, pronominit ja kehonosat , pienet ilmaisuharjoitukset

13.45–14 Orientaatio ja koulutuksen käytännöt

14–14.45 Teoreettinen pohja – sirkus oppimisen toimintaympäristönä, toiminnallinen ja kehollinen oppiminen , taiteessa oppiminen, rohkeus kokeilla ja ilmaista

14.45–15 Tauko

15–16 Sanastoleikkejä (värit, eläimet, harrastukset)

16–16.30 Kehollinen oppiminen käytännössä

16.30–17 Kotitehtävät ja palaute päivästä, helppo omassa työssä toteutettava kotitehtävä

Päivä 2.

13–13.15 Fiilikset edelliseltä kerralta ja kotitehtävien purku

13.15–13.30 Alkulämppä pronominit ja kehonosat

13.30–14.00 Kepeys ja hauskuus oppimisen tukena, turvallinen epäonnistuminen, ilmaisu ja tunnesanasto

14–15 Sanasirkus, ammatit, numerot, perheenjäsenet

15–15.15 Tauko

15.15–16 Sanasirkus, eläimet, verbit 

16–16.30 Yhdessä tekeminen ja esittäminen 

16.30-17 Palaute ja kotitehtävät 

Koulutus on Suomen Nuorisosirkusliiton jäsensirkusten kehittämä kokonaisuus. Kouluttajina toimivat sosiaalisen sirkuksen ja taidekasvatuksen ammattilaiset.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta  (katariina.ratia(at)lempaala.fi / p. 044 431 4213).


Materiaalit

Osallistujat saavat työkaluksi koulutukseen räätälöidyn materiaalipaketin sekä hyviä linkkejä ja vinkkejä menetelmien käyttöönottoon. Materiaalipaketin kaikki harjoitukset on suunniteltu isolle ryhmäkoolle (yli viisi osallistujaa). Harjoitteita voi soveltaa kaikenlaisille oppijoille.


Hintatiedot

Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratiaan katariina.ratia(at)lempaala.fi / p. 044 431 4213.