Kädet suojelevat puisia ihmishahmoja.
Kuva: Freepik, 8photo

 

VEPO - Voimaa johtajuuteen

Vahvista varhaiskasvatuksen tai perusopetuksen johtamisosaamistasi ja rakenna yhteisöllistä toimintakulttuuria uusimman tutkimustiedon ja keskustelujen avulla.

Moniosainen koulutus

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen opettajille, johtajille ja johtoryhmille.

VEPO-voimaa johtajuuteen -koulutus antaa työkaluja ja malleja itsensä ja tiimin johtamiseen sekä koulutusuudistusten toimeenpanossa tarvittavaan johtajuusosaamisen kehittymiseen. Opinnoissa tehdään suunnitelma, joka tukee henkilökohtaista kasvua johtajana ja edistää hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä koko työyhteisössä myös tulevaisuudessa.

Koulutuksen teemat

- Johtamisosaamisen kehittyminen ja yhteisöllisen toimintakulttuurin kehittyminen koulutusjärjestelmän eri tasoilla.

- Jaettu johtajuus ja pedagoginen johtajuus

- Koulutuksellisen tasa-arvon, moninaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämien

Koulutus koostuu valtakunnallisista webinaareista sekä alueellisista ryhmätapaamisista. Lähitapaamisissa voidaan keskittyä alueen tarpeiden mukaisesti sieltä nouseviin teemoihin. Lähitapaamisten tarkoituksena on tukea työuran eri vaiheessa olevien henkilöiden osaamisen tunnistamista, ammatillisten haasteiden kohtaamista ja ammatillista vuorovaikutusta.

Opintojen laajuus (5 op)

Kasvatus- ja koulutusalan perustehtävä muuttuvassa maailmassa (2 op)

Jaettu pedagoginen johtaminen (2 op)

Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen (1 op)

Opetuksen aikataulu

19.9.2024 klo 9.00 -13.45 Webinaari: Kasvatus- ja koulutusalan perustehtävä muuttuvassa maailmassa, ammatillinen identiteetti ja motivaatio

Pedagogisen johtajuuden päätavoitteen saavuttaminen eli lapsen ja oppilaan/opiskelijan oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin turvaaminen ja edistäminen, perustehtävään orientoitunut (horisontaalinen) yhteisöllinen johtajus ja vertikaalinen yhteistyö systeemin eri tasojen välillä. Koulutuspäivän päätoteuttajana on Jyväskylän yliopisto, Johtamistaidon Instituutti yhdessä Helsingin ja Tampereen yliopistojen kanssa.

3.10.2024 klo 13.00 – 16:30 Johtajuusidentiteetti

Kouluttajana yliopistonlehtori Päivi Hökkä, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto. Luennon jälkeen aiheen ja kehittämistehtävän käsittelyä tutorryhmässä

24.10.2024 klo 9 - 12:00 Webinaari: Pedagoginen ja jaettu johtajuus

Johtamisen ja jaetun johtajuuden ideaali, suora ja epäsuora pedagoginen johtaminen. Koulutuspäivän toteuttajana Helsingin yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunta.

14.11.2024 klo 13:00-16:30 Tunnejohtaminen

Kouluttajana professori Petri Nokelainen, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto. Luennon jälkeen aiheen ja kehittämistehtävän käsittelyä tutorryhmässä

12.12.2024 klo 9-12 Webinaari: Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen

Johtaminen koulutuksellisen tasa-arvon mahdollistajana, inklusiivisen näkökulman vahvistaminen, eettinen johtaminen, moninaisuuden syvällinen ymmärtäminen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden nostaminen johtajuuden keskeiseksi lähestymistavaksi). Koulutuspäivän toteuttajana Helsingin yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunta.

9.1.2025 klo 13-16:30 Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen

Aihetta käsitellään prof. emerita Marita Mäkisen johdolla. Luennon jälkeen kehittämistehtävät esitellään Tampereen tutorryhmässä.

Kouluttajat

Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta yliopistonlehtori Päivi Hökkä, professori emerita Marita Mäkinen ja professori Petri Nokelainen. Ohjaajina toimivat ohjauksen asiantuntijat Jaana Roschier ja Katri Sillanpää Jatkuvan oppimisen palveluista.

Koulutus toteutetaan yhteistyöverkostona, jota koordinoi Jyväskylän yliopisto. Verkostoon kuuluvat myös Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Lapin yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Lisätietoja

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 25.8.2024.

VEPO-voimaa johtajuuteen -koulutus pohjautuu Kohti kehittyvää johtajuutta (VEPO 2035) -raportin esitykseen kasvatus- ja koulutusalan johtajuuden kehittämiseksi.

Koulutuksen opetussuunnitelman löydät TUNin sivulta täältä

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Tea Seppälältä, [email protected], 050 318 7700 tai Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta (katariina.ratia(at)tampere.fi).


Suoritustapa

Reaaliaikainen opetus webinaarissa, lähitapaamiset Tampereen yliopistolla ja verkossa sekä itsenäistä työskentelyä. Kehittämistehtävä on integroitavissa omaan työhön. Koulutuksessa on kuusi lähipäivää, ja näissä kehittämistehtävään liittyviä ryhmätapaamisia on 3 kertaa (à 2 h).


Materiaalit

Kaikki koulutuksen materiaalit löytyvät jälkikäteen Eeventistä tältä sivulta. Materiaalit näkyvät sivun alareunassa. Tämä edellyttää, että olit ilmoittautunut koulutukseen, ja olet kirjautuneena Eeventtiin. Käythän siis itsenäisesti ottamassa materiaalin talteen koulutuksen jälkeen.


Hintatiedot

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta, ja se on kohderyhmään kuuluville osallistujille maksuton. Mahdollisista sijais- matka- ja majoituskustannuksista jokainen vastaa itse.