Ojennettu käsi, jossa tyrnimarjoja
Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

 

Apua käyttäytymisen ymmärtämiseen ja aistiherkkyyksiin - SeMoCo-peruskurssi

SeMoCo-koulutuksessa saa työkaluja arjen sujuvoittamiseksi, kun lapsella on käyttäytymiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita.

Moniosainen koulutus

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja peruskoulussa 1-4 lk. kanssa työskenteleville.

Koulutuksen tavoitteena on auttaa osallistujia tunnistamaan, miten paljon aistiherkkyydet vaikuttavat käyttäytymiseen ja oppimiseen.

Aistijärjestelmän epätasapaino voi ilmetä mm. ali- tai yliherkkyytenä äänille, hajuille, mauille sekä erilaisille visuaalisille tai taktiilisille ärsykkeille. 

Lapsen kyky olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa häiriintyy, koska hänen huomionsa kiinnittyy ensisijaisesti aistimuksiin. Merkkejä aistihäiriöistä voivat olla mm. kuormittuminen, ylivilkkaus tai vetäytyminen, raivokohtaukset ilman näkyvää syytä, hyppiminen ja meluaminen, kömpelyys, keskittymiskyvyn puute ja epänormaali kipukynnys. Koulutuksessa paneudutaan käyttäytymisen eri osatekijöihin. 

Koulutuksessa

- Opit, miten käyttäytymistä ja sensomotoriikkaa arvioidaan

- Tutustut SeMoCo (senso-motoris-kognitiivisiin) -harjoituksiin, joiden avulla pieninä annoksina, säännöllisesti arjessa toteuttamalla muokataan hermoston rakennetta ja toimintaa. 

Kun ympäristön ärsykkeet kokee vähemmän uhkaavina ja häiritsevinä, lapsen toimintakyky ja keskittyminen paranevat ja uusien asioiden oppiminen helpottuu. Koulutuksen käytännönläheisyyttä on kehuttu.

********

OHJELMA 

ensimmäinen päivä klo 9.30-16.00

9.30 Päivän avaus

9.45 Kartoitus arjen haasteista

9.30 Käyttäytymiseen vaikuttavat tekijät: kommunikointi, hyvinvointi ja tukiverkosto

10.45 Tauko

11.00 Käyttäytymiseen vaikuttavat tekijät: ympärisö ja sensomotoriikka

12.00 Lounastauko

13.00 Aistiherkkyyksien tunnistaminen ja arviointi

14.00 Tauko

14.20 Motoriikan kehitys ja arviointi

14.45 Käyttäytymisen arviointi

15.00 Toiminnallinen näkö

Päivä päättyy klo 16.00

Toinen päivä klo 9.00-15.00

09.00 Harjoitusohjelman toteuttaminen arjessa

10.00 SeMoCo-harjoituksien esittely: kuulo-, tasapaino-,näkö-...

10.45 Tauko

11.00 ...tunto-,haju-ja maku-harjoitukset,motoriset- ja kognitiiviset harjoitukset

12.00 Lounastauko

13.00 Käytännön työkaluja arjen haasteisiin

14.00 Tauko

14.20 Tapauskertomuksia

14.45 Aikaa kysymyksille ja keskustelulle

Päivä päättyy klo 15.00

********

Kouluttaja Erja Hokkanen on erityispedagogiikkaan, optometriaan ja kuntoutukseen perehtynyt erityisnuoren äiti. Hän on konsultoinut perheitä ja ammattilaisia käyttäytymiseen ja oppimiseen liittyvissä haasteissa niin Suomessa kuin useissa Euroopan maissa. 

Erja on toinen Apua arkeen ja aistihäiriöihin kirjan kirjoittajista, johon koulutus läheisesti liittyy.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksessa tarjotaan aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen sekä iltapäiväkahvi/ -tee. 

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta (katariina.ratia(at)tampere.fi / p. 044 431 4213).


Suoritustapa

Lähikoulutus.


Materiaalit

Koulutuksessa saa materiaalivinkkejä.


Hintatiedot

Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratiaan (katariina.ratia@tampere.fi).