Lapsi tuolissa, takana henkilö joka näyttää nallekarhua.
Kuva: Visit Tampere, Opa Latvala

 

Arvostavan katseen koulu

Arvostavan katseen koulu -koulutus perustuu palkittuun voimauttavan valokuvan menetelmään, joka auttaa havainnoimaan ja muutamaan yhteisön katsomisen tapaa jokaisen itsemäärittelyä ja kuulluksi tulemista kunnioittavaksi.

Yksiosainen koulutus

Koulutus on suunnattu perusopetuksen henkilöstölle.

Koulu on katseiden yhteisö, jossa sen jokainen jäsen kaipaa osallisuutta ja nähdyksi tulemista. Arvostavan katseen koulu tarkoittaa syvällistä koulun tunnevuorovaikutuskulttuurin muutosta, turvallisia pelisääntöjä ja kohtaamistaitoja, jotka mahdollistavat sen, ettei kukaan joudu pelkäämään häpäiseviä ja ulossulkevia katseita.

Arvostavan katseen koulu -koulutus perustuu palkittuun voimauttavan valokuvan menetelmään, joka auttaa havainnoimaan ja muutamaan yhteisön katsomisen tapaa jokaisen itsemäärittelyä ja kuulluksi tulemista kunnioittavaksi. Menetelmä opettaa elämyksellisesti katsomaan asioita toisen ihmisen täysin erilaisesta kokemusperspektiivistä käsin ja mahdollistaa jokaisen yksilön mielenterveystaitoja vahvistavan identiteettityön. 

Voimauttavan valokuvan menetelmän visuaaliset ja keholliset harjoitteet ovat saavutettavia, ymmärrettäviä ja innostavia lapsille, nuorille sekä aikuisille, riippumatta kielitaidosta tai tunne- ja vuorovaikutustaitojen lähtötasosta.

Arvostavan katseen koulu -koulutuksessa käsiteltävät asiat liittyvät mm. seuraaviin kouluyhteisöjen teemoihin:

- Yhteisöllinen kouluhyvinvoinnin vahvistaminen

- Psykologisesti turvallinen koulun toimintakulttuuri

- Ostrakismin, syrjinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisy

- Arvostavat vuorovaikutustaidot, myötätunto

- Keholliset keinot: kanssasäätely ja itsesäätely

- Mielenterveys- ja tunnetaidot, itsemyötätunto

- Koulun työyhteisön tunnejohtaminen

.

Koulutuspäivän rakenne:

1. Ennakkotehtävän läpikäyminen

2. Arvostavan katseen koulu -luento

3. Opastus näyttelyn kouluinterventioihin /opettajat kertovat kokemuksistaan

4. Työpajatyöskentely

5. Työpajatyöskentelyn purku yhteisesti

Koulutus tapahtuu Arvostavan katseen koulun näyttelykokonaisuudessa osana Tampereen Finlaysonin kulttuurialueen Lempeä Katse VI – Voimauttavia valokuvia10.2.–9.2.2025 näyttelyä.

.

Kouluttajat:

TaM, sosionomi MIINA SAVOLAINEN, voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä,

luokanopettaja PIA VILJANEN,

luokanopettaja PIA KLYTSEROFF.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksessa tarjotaan aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta (katariina.ratia(at)tampere.fi / p. 044 431 4213).


Suoritustapa

Koulutus on yhden päivän lähikoulutus. Ennen koulutuspäivää tehdään lyhyt ennakkotehtävä.


Materiaalit

Koulutuksen materiaalit löytyvät jälkikäteen tältä sivulta. Materiaalit näkyvät sivun alareunassa. Tämä edellyttää, että olit ilmoittautunut koulutukseen, ja olet kirjautuneena Eeventtiin. Käythän siis itsenäisesti ottamassa materiaalin talteen koulutuksen jälkeen.


Hintatiedot

Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratiaan (katariina.ratia@tampere.fi).