Kestävyysosaaminen haltuun – näkökulmia ja käytännön vinkkejä kestävään kouluarkeen perusopetuksessa

Kestävyyskasvatuksen koulutusiltapäivässä esitellään yhdeksän kunnan kansallisista ilmasto- ja kestävyyskasvatushankkeista poimittuja hyviä käytänteitä ja parhaita oivalluksia.

Yksiosainen koulutus

Koulutus on suunnattu esi- ja perusopetuksen opetushenkilöstölle sekä ohjaajille. Koulutus sopii lisäksi kaikille ympäristö-, ilmasto- ja kestävyyskasvatuksesta kiinnostuneille.

Kestävyyskasvatuksen koulutusiltapäivässä esitellään yhdeksän kunnan kansallisista ilmasto- ja kestävyyskasvatushankkeista poimittuja hyviä käytänteitä ja parhaita oivalluksia. Tapahtumassa kuullaan mm. kestävyyden kompetensseista opettajan työkaluna ja jaetaan konkreettisia vinkkejä vaikuttavaan kestävyyskasvatukseen esi- ja perusopetuksen eri luokkatasoilla.

.

Ohjelma:

Näkökulmia alakoulun kestävyyskasvatukseen ja kestävyysosaamisen tukemiseen

Väitöskirjatutkija Marjo Vesterinen esittelee puheenvuorossaan tutkimukseensa perustuvan kestävyyskasvatuksen kukkamallin sekä kertoo kestävyysosaamisen opetuksesta Sodankylässä. Vesterinen esittelee mm. konkreettisia esimerkkejä kestävyysaiheisista monialaisista valinnaisainekokonaisuuksista ala- ja yläkoulussa.

Kestävyyspolku ja oppimateriaalipankki viidessä pienessä varsinaissuomalaisessa kunnassa

KEKÄLE ja Myytinmurtajat ovat syventäneet perusopetuksen kestävyyskasvatusta Raisiossa, Naantalissa, Nousiaisissa, Liedossa ja Laitilassa vuosina 2023–2024. Mitä hankkeissa on saatu aikaan, ja mitkä ovat olleet parhaat käytännöt ja opit hankkeista? Entä mikä ei ole mennyt ihan putkeen ja mitä näistä voisi oppia.

Ilmasto- ja kestävyyskasvatus osana globaalikasvatusta – Oriveden malli

Oriveden perusopetuksessa kestävyyskasvatus on osa kokonaisvaltaista globaalikasvatusta. Tulevaisuuden toimijat- hankkeen kehittäjäopettajat kertovat, millä tavoin kestävyys on tuotu osaksi kaupungin peruskoulujen toimintakulttuuria ja millaisia apuvälineitä hankkeessa on kehitetty opetuksen suunnittelun ja kestävyystoiminnan tueksi.

Kokemuksia ja tuloksia kahden kunnan yhteishankkeesta sekä ympäristökoulun vinkkejä kestävään kouluarkeen

Luokanopettaja Laura Virtanen Mahnalan Ympäristökoululta esittelee Hämeenkyrön ja Iin kestävyyskasvatuksen yhteistyöhanketta kuten mm. hankkeessa tehtyä Kestävän kasvatuksen käsikirjaa sekä kestävyysaiheiden vuosiluokkaistamisesta. Lisäksi hän kertoo ympäristökoulun arjesta sekä ulkoluokka- ja luontoliikuntatoiminnasta.

.

Kouluttajat:

Väitöskirjatutkija, luokan- ja aineenopettaja Marjo Vesterinen Sodankylästä, Varsinaissuomalaisen Kestävät käytänteet lentoon kunnissa -hankkeen koordinaattori Virpi Hirvensalo Raisiosta, Mahnalan ympäristökoulun luokanopettaja Laura Virtanen Hämeenkyröstä sekä Tulevaisuuden toimijat -hankkeen kehittäjäopettajat Paula Parkkila ja Heidi Leppänen Orivedeltä.

.

Järjestäjä:

Koulutuksen järjestäjää Oriveden kaupunki. Koulutusta rahoittavat Opetushallitus ja Oriveden kaupungin Tulevaisuuden toimijat -hanke ja se on maksuton kaikille osallistujille ja organisaatioille.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettajilta Heidi Leppänen, p. 040 133 9085, heidi.leppanen(at)orivesi.fi ja Paula Parkkila, p. 040 133 9084, paula.parkkila(at)orivesi.fi.



Hintatiedot

Koulutus on maksuton kaikille osallistujille ja organisaatioille. Osallistujien sijais- tai matkakuluja ei korvata.