Henkilö seisoo auringonkukkapellolla
Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

 

Mennään tunteisiin! Tunnetaitojen opettaminen yläkoulussa

Koulutuksesta saa tietoa ja inspiraatiota tunnetaitojen tukemiseksi, kohdennettuna myös luokanvalvojille erillisiin tunnetaitotunteihin.

Yksiosainen koulutus

Koulutus on suunnattu perusopetuksen 7.-9. luokkien aineenopettajille, erityisesti koulutusta voi suositella luokanvalvojille.

Nuori käy läpi aivojen tunnealueiden myllerrystä, joka vaikuttaa monitasoisesti niin käyttäytymiseen kuin  vuorovaikutukseenkin. Pois työntäessäänkin nuori tarvitsee aikuisen tukea haastavassa kehitysvaiheessaan, etenkin tunnetaitojen saralla.

Miten tunnetaitoja voidaan opettaa yläkoulussa? Millaisia kokemuksia yläkouluista on - miten tunnetaitotunteja ollaan toteutettu? Entä mitä tunteista ja tunnetaidoista on hyvä opettajana ymmärtää tutkimustenkin näkökulmasta.

Tästä koulutuspäivästä saat inspiraatiota tunnetaitojen tukemiseksi, kohdennettuna myös luokanvalvojille erillisiin tunnetaitotunteihin. Saat tietoa nuoren tunnekuohuista ja -jumeista sekä siitä, mitä aivoissa  tunnetilanteissa tapahtuu. Lisäksi koulutuksessa sivutaan turva- ja vuorovaikutustaitoja tunnetaitojen  näkökulmasta - miten tunnistaa omia rajoja, suojata intimiteettiyttä ja miten sanoa ei?

Koulutuspäivän tavoitteena on antaa osallistujalle tutkimus- ja kokemustiedon lisäksi käytännön konkreettisia keinoja ja harjoitteita, joilla tunnetaitoja voidaan yläkoulussa opettaa ja tuoda omaan luokkaan. Päivästä saat rohkaisua startata tai rikastaa jo käyttämiäsi keinoja! 

Päivä on kokemuksellinen ja sisältää teoria- ja kokemustiedon lisäksi myös keskustelua.

Päivän teemat:

• Nuoren reaktiiviset aivot – mitä tunnetilanteissa tapahtuu?

• Tutkimusten kertomaa hankalista tunteista

• Miten tunteet ohjaavat meitä ja miten niihin voi vaikuttaa?

• Käyttäytymisen takana olevien tunteiden ja tarpeiden ymmärtäminen avaa monta lukkoa

• Miten lähteä opetuksessa liikkeelle? Nuorten kanssa huomioitavaa

• Miten tunnetaitoja voi yläkouluissa tukea ja opettaa?

• Kokemuksia yläkoulusta tunnetaitojen ääreltä

• Muutama konkreettinen harjoite, jotka voit viedä suoraan kouluarkeen

Koulutuksessa on tunnin ruokatunti sekä kaksi kahvitaukoa.

Kouluttajat: 

Anne-Mari Jääskinen, tunnetaitokouluttaja, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja koulutuksen kehittäjä, Mitä sä rageet? -tunnetaitokirjojen kirjoittaja.

Taru-Tuulia Astala, tunnetaitokouluttaja, luokanopettaja, nepsyvalmentaja, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja.

Kaikki kouluttajat: Tunne ja Taida Oy – Suomen Tunnetaitokoulutus

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta  (katariina.ratia(at)tampere.fi / p. 044 431 4213).


Materiaalit

Koulutuksen materiaalit löytyvät tältä sivulta muutamaa päivää koulutuksen jälkeen. Käythän siis itsenäisesti poimimassa materiaalit Eeventistä.


Hintatiedot

Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratiaan katariina.ratia(at)tampere.fi / p. 044 431 4213.