Nauravat lapset keinumassa
Kuva:Visit Tampere

 

Merkityksellistä matematiikkaa - Ymmärrystä lukuihin Solmu-matikalla!

Koulutuksessa opit, mitä tarkoittaa joustava lukukäsite, mitä hyötyä siitä on ja miten sitä voi tukea esimerkiksi luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyönä.

Yksiosainen koulutus

Koulutus on suunnattu esi- ja alkuopetuksessa työskenteleville.

Tutkimusten pohjalta tiedämme, että osaaminen matematiikassa eriytyy jo esi- ja alkuopetusvuosina. Miksi osa oppilastamme jumittuu laskemaan työläästi luettelemalla laskemisen laskustrategialla? Miksi luetteleminen ei matematiikassa riitä? Miten auttaa suurempaa joukkoa oppilaitamme löytämään systemaattisuutta ja selkeyttä, jota matematiikassa on?  

Avain joustavaan matemaattiseen ajatteluun ja lukujen ymmärtämiseen on joustava lukukäsite

Koulutuksessa  

• opit, mitä joustava lukukäsite tarkoittaa

• mitä hyötyä siitä on oppilaalle laskemisessa ja 

• miten sitä voi käytännössä tukea esimerkiksi luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyönä.  

Koulutuksen jälkeen 

• Et halua enää vain täyttää matikan kirjaa oppilaidesi kanssa matikan tunneilla

• Nostat opetuksessasi abstraktien numeromerkkien (0-9) RINNALLE lukumääräkuviot, joiden avulla 

toiminta matikan tunneilla ei ole enää vain toimintaa: se tekee lukumäärät oppilaalle näkyviksi, eikä laskeminen hajoaa luettelemiseksi. Autat oppilaitasi konkreettisesti luettelemisesta eteenpäin. Muutat tunteet matikan tunneilla: Hallinnan tunteesta tulee oppimisen moottori KAIKILLE oppilaillesi Haastat ja mahdollistat matikan “ison idean” keksimisen suuremmalle joukolle oppilaitasi. Sen mukana matikkaan tulee - järkeä! Saat ripakopallisen iloa opettamiseen ja oppimisen seuraamiseen! Et enää arvioi vain sitä, saavatko oppilaasi oikeita vastauksia tai kuinka nopeasti he niitä saavat, vaan tuet ja seuraat sitä, miten oppilasi vastauksia saavat ts. sitä, miten he - ajattelevat!

Koulutus on täydentävä käytännön osuus mahtavaa palautetta saaneeseen Joustava lukukäsite -verkkokoulutukseen (Joustavaan Matematiikkaan.fi) ja sisältää käytännön opastuksen Lukumääräpalojen käyttöön. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä verkkokoulutuksen käymistä. 

Koulutus on suunniteltu erityisesti erityisopettajille ja 1.-3.luokkien luokanopettajille sekä ohjaajille. Parhaimmassa tapauksessa samasta koulusta mukaan ilmoittautuu esimerkiksi eo-lo työpari. 

Kouluttajat

Maarit Laitinen (KM)

Lukumääräpalojen kehittäjä

JoMa-kouluttaja

Maarit sai opetettavakseen ylempien luokkien luettelemiseen jumittuneita oppilaita ja alkoi miettiä, miten voisi muuttaa epäonnistumisen kehälle joutuneiden oppilaiden kokemuksen matikasta.  Voisiko olla toista, oppilaalle mielekästä tapaa oppia laskemaan ja ymmärtämään lukuja ja laskutoimituksia kuin luettelemisen riittävä toistaminen? Näin syntyivät Lukumääräpalat. Maarit on vuosien ajan opettanut matematiikkaa tuen tarpeisille oppilaille ja S-2 oppilaille ja toiminut kouluttajana erilaisissa matematiikan opetuksen kehittämishankkeissa ja -projekteissa (mm. Tampereen kaupungin Solmu-projekti 2011-2012 ja valtakunnalliset Luma-Suomi- kehittämisohjelma 2014-2019 ja Joustavaan matematiikkaan-projekti 2019-2023)

Saija Kantanen (KM)

Alakoulun laaja-alainen erityisopettaja 

Saija on Seinäjoella toimiva koordinoiva erityisopettaja, joka käynyt erilaisia matematiikan oppimiseen ja oppimisen haasteisiin liittyviä koulutuksia. Vasta Lukumääräpaloilla Saija koki voivansa opettaa tavalla, joka tuki oppilaiden ajattelua ja auttoi heitä löytämään matematiikasta sen systemaattisuus ja selkeys. Kokemustensa innoittamana Saija on kirjoittanut Lukumääräpaloista artikkelin luokanopettajaparinsa kanssa.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuspäivänä tarjotaan aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen. Lounas on omakustanteinen.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen koordinaattori Pihla Ruusukalliolta (pihla.ruusukallio@tampere.fi, +358404837359)


Suoritustapa

Lähikoulutus


Materiaalit

Koulutuksen materiaalit löydät jälkikäteen Eeventistä tältä sivulta. Koulutusmateriaali näkyy koulutukseen ilmoittautuneille, kun järjestelmään on kirjauduttu sisään. Käythän siis itsenäisesti ottamassa materiaalin talteen.


Hintatiedot

Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen Palvelupäällikkö Katariina Ratiaan (katariina.ratia (at) tampere.fi).