Tässä koulutuspäivässä pysähdymme turvallisessa ilmapiirissä neurokirjon tyttöjen tunnistamisen, tukemisen ja kohtaamisen äärelle.
Koulutus on suunnattu yläkoulujen ja lukioiden henkilöstölle.
Koulutuksen tausta
Tyttöjen neurokirjo jää usein tunnistamatta, sillä diagnostiikan kriteeristö on pitkälti suunniteltu poikien käyttäytymisen perusteella, ja tytöt usein myös peittelevät piirteitään poikia paremmin, jolloin haasteita on vaikeampi nähdä.
Hyvin tavallinen tarina on sellainen, jossa tyttö voi pärjätä akateemisesti koulussa varsin hyvinkin, mutta samalla hänellä voi olla voimakasta sisään päin kääntyvää kuormitusta ja suuria pinnalle näkymättömiä haasteita kouluarjen eri osa-alueilla, joita opettajan voi olla joskus vaikea tavoittaa. Koulupäivistä selviäminen voi vaatia tytöiltä äärimmäistä pinnistelyä ja sinnittelyä, heikentää oppimista, viedä voimavaroja ja tunnistamattomina ja ilman varhaista tukea altistaa uupumukselle.
.
Koulutuksen sisältö ja tavoite
Koulutuspäivä yhdistää uusinta tutkittua tietoa, käytännön esimerkkejä ja konkreettisia harjoituksia. Koulutuspäivä syventää ymmärrystä ja osaamista neurokirjon tyttöjen kokemusmaailmasta, oppimiseen vaikuttavista asioista, erilaisista tuen tarpeista sekä hoitopoluista ja koulun roolista osana hoitopolkua.
Koulutus tarjoaa tietoa, taitoja ja työarkeen helposti vietäviä konkreettisia vinkkejä tukemaan opetusta ja yhteistyötä neurokirjon tytön ja tämän perheen kanssa. Oppiminen koulutuspäivässä tapahtuu dialogissa, yhdessä oivaltaen, inspiroituen ja voimaantuen.
Koulutuksessa käydään läpi mm. seuraavia teemoja:
- neurokirjon tyttöjen tunnistamisen erityispiirteet
- katsaus diagnostiikkaan ja koulun rooliin osana sitä
- oppimiseen, toimintakykyyn ja osallisuuteen vaikuttavat näkymättömät kuormitustekijät
- sisäänpäin oireilevien tyttöjen tukeminen kouluarjessa
- häpeän rooli tyttöjen toiminnan taustalla
- hyvinvointia tukevat kouluarjen joustot – ympäristö, toimintamallit, vuorovaikutus ja asenteet
- katse samaan suuntaan, kodin ja koulun yhteistyö ja tyttöjä suojaavan liittouman rakentaminen
Koulutuspäivän tavoitteena on ymmärryksen ja tiedon lisääminen, taitojen syventäminen sekä onnistumisen edellytysten vahvistaminen neurokirjon tyttöjen kohtaamiseen koulun arjessa.
.
Koulutuksen käytyään osallistuja
- ymmärtää syvemmin neurokirjon piirteitä ja niiden esiintymistä tytöillä
- tunnistaa ja huomioi uudella tavalla näkymättömiä kouluarjen kuormitustekijöitä
- osaa suunnitella opetusta ja mukauttaa ympäristöä ja toimintatapoja oppilaan hyvinvointia tukevalla tavalla
- kokee varmuutta neurokirjon tyttöjen opettamisessa, kohtaamisessa ja tukemisessa
- saa onnistumisen kokemuksia ja voimaantumisen hetkiä työarjessa kasvaneen ymmärryksen myötä
.
Kouluttaja
Riikka Seppälä (BBA), on empaattisuudesta paljon kiitosta saanut työyhteisöjen kouluttaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja sekä häpeätutkija Brene Brownin opeissa kouluttautunut Dare to Lead fasilitaattori.
Riikka on myös neurokirjon perheille ja heidän parissa toimiville ammattilaisille suunnatun Erityisvoimia -yhteisön perustaja ja NäeNepsy ry:n yksi perustajista. Riikka on myös toinen Nähkää meidät – miten vastata erityisperheiden hätähuutoon kirjan kirjoittamista. (Basam Books 2022)
- Neurokirjon_näkymättömät_tytöt_kouluarjessa_materiaalikooste_Riikka_Seppälä_OSAKE_02_10_2024.pdf
- Lisätietoja
- Materiaalit
- Hintatiedot
Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.
Koulutuksessa tarjotaan aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen sekä iltapäiväkahvi/ -tee.
Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!
Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratialta (katariina.ratia(at)tampere.fi / p. 044 431 4213).
Kaikki koulutuksen materiaalit löytyvät jälkikäteen Eeventistä tältä sivulta. Materiaalit näkyvät sivun alareunassa. Tämä edellyttää, että olit ilmoittautunut koulutukseen, ja olet kirjautuneena Eeventtiin. Käythän siis itsenäisesti ottamassa materiaalin talteen koulutuksen jälkeen.
Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.
Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratiaan katariina.ratia(at)tampere.fi / p. 044 431 4213.