Ojennettu käsi, jossa tyrnimarjoja
Kuva: Aineistopankki Jemma

 

Ryhmänohjauksen perusteet hoitajille ja ohjaajille

Koulutuksessa tutustutaan ryhmänhallinnan eri osa-alueisiin sekä käytännön menetelmiin, joiden avulla kehitetään omia ryhmänhallintataitoja.

Yksiosainen koulutus

Koulutus soveltuu lasten parissa työskenteleville kasvattajille ja ohjaajille.

Ryhmänohjaus ja ryhmäyttäminen ovat tärkeitä taitoja arjen sujumisen, ryhmähengen muodostumisen ja lasten ja aikuisten välisen yhteistyön näkökulmasta.

Ryhmänohjauksen perusteet -koulutuksessa tarkastellaan käytännön esimerkkien, harjoitusten sekä reflektoinnin kautta omia toimintamalleja lapsiryhmän kasvattajana. Esimerkit käsittelevät varhaiskasvatusta, mutta soveltuvat myös alakouluihin.

Koulutuksen painopiste on ennaltaehkäisevän työotteen kehittämisessä sekä siinä, että ryhmää hallitaan ja rajoja asetetaan positiivisen lähestymistavan kautta. Koulutuksen aikana tutustutaan kattavasti ryhmänhallinnan perusteisiin ja tarkastellaan, miten oppimisympäristöä ja omia toimintatapoja voidaan muokata lapsiryhmää tukevaksi.

Koulutuksen käytyään osallistuja tietää mistä osa-alueista ryhmänhallinta koostuu. Koulutuksen aikana osallistuja on tutustunut käytännön menetelmiin, joiden avulla hallita lapsiryhmää ja saanut käytännön työkaluja sovellettavaksi suoraan omassa työssään.

Koulutus on interaktiivinen ja koostuu luennosta, keskustelusta sekä pienryhmätyöskentelystä. Koulutukseen tarvitsee mukaan oman tietokoneen tai muut muistiinpanovälineet.

Koulutuksen aikataulu:

Ennen koulutusta tarjolla aamukahvit klo 8.30 alkaen.

9-10 Ryhmänhallinnan perusteet: rutiinit ja rajat, turvallisuus ja johdonmukaisuus, vuorovaikutus, oppimisympäristön merkitys

10-11 Tunne- ja itsesäätelytaitojen tukeminen

11-12 Ennaltaehkäisevä työote ja käytännön menetelmiä ryhmänhallintaan

12-13 Lounas (omakustanteinen)

13-14 Positiivinen vuorovaikutus ja osallisuus

14-15 Haastavan käytöksen kohtaaminen ja käsittely & konfliktitilanteiden hallinta

15-16 Pienryhmäpedagogiikka ja yksilöllinen tuki

(sis. lyhyet tauot eri teemojen välissä)

Kouluttajana toimii Jenna Venäläinen, KM, pedagoginen asiantuntija. Jenna on työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana, varajohtajana, luokanopettajana, pedagogisten sisältöjen kehittämisen asiantuntijana.

Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Koulutuksessa tarjotaan aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen sekä iltapäiväkahvi/ -tee. 

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen Pihla Ruusukallioon (pihla.ruusukallio@tampere.fi).


Materiaalit

Koulutuksen materiaalit löytyvät tältä sivulta koulutuspäivän jälkeen. Materiaalit näkyvät kun olet kirjautunut sisään järjestelmään. Käythän itsenäisesti poimimassa materiaalit talteen.


Hintatiedot

Osake-palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä pirkanmaalaisten yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua koulutukseen. Tällöin organisaatioita laskutetaan jälkikäteen 100€/hlö/ktp. (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Olethan tarvittaessa yhteydessä Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratiaan (katariina.ratia@tampere.fi).