Jaksollinen järjestelmä ja päällä teksti: lukioiden ainetiimit.
Kuva: CC0

 

Fysiikan ja kemian yhteinen ainetiimi

Vierailu yliopistolla.

Yksiosainen koulutus

Koulutus on suunnattu Pirkanmaan lukioiden fysiikan ja kemian opettajille.

OHJELMA ja KOKOONTUMINEN

Paikkana on Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen Sähkötalon tila SJ204. Soita tarvittaessa ainetiimin vetäjälle Tuula Kylmälälle (puh. 050 318 2607).

Kahvitarjoilu tilaisuuden alussa ja keskustelun lomassa.

Alustuksia ja keskustelua klo 13–15

Siirtymä lukiosta yliopistoon yliopistoon.

- Kemian ja fysiikan laitoksen opetushenkilökunnan näkemyksiä ensimmäisen vuoden opiskeijoiden osaamisesta.

- Millaisia havaintoja yliopisto-opettajilla on ensimmäisen vuoden opiskelijoiden osaamisesta? 

- Mihin taitoihin olisi hyvä kiinnittää lukio-opinnoissa huomiota abivuonna? Miten siirtymää voitaisiin helpottaa lukiossa?

Siltakurssien lyhyt esittely eli miten tuetaan opiskelijoita, jotka eivät ole opiskelleet lukiossa kaikkia fysiikan ja/tai kemian valtakunnallisia opintojaksoja.

Alumnikysely ja opiskelijoiden näkökulmia.

Keskustelua aihepiirien tiimoilta.

Tutustumiskäyntejä klo 15–16

Lyhyet kuvaukset tutustumiskohteisiin alla. Ilmoittaudu ensisijaiseen ja varavaihtoehtoon klikkaamalla tästä linkistä Forms-lomaketta. Huomaa, että forms-linkin lisäksi sinun on ilmoittauduttava osakkeen kautta itse tapahtumaan.

TUTUSTUMISKOHTEET

1. Festia-labs

Tällä kemian labrakierroksella pääset tutustumaan erilaisiin spektroskopian laitteisiin (mm. NMR-, IR-, ja massaspektrometria) ja kuulet, kuinka laitteita hyödynnetään opetuksessa ja tutkimuksessa. Lisäksi vieraillaan valokemian laboratoriossa, jossa hyödynnetään aikaerotteista spektroskopiaa. Käymme myös katsomassa kemian oppilaslaboratorioita. Kierros järjestetään osin suomeksi ja osin englanniksi.

2. RedLabs

Uudessa RedLabsissa toimii kolme kemian tutkimusryhmää, joista jokainen on tekemisissä valon kanssa. Hybrid colar cell ryhmä valmistaa ja karakterisoi uuden sukupolven aurinkokennoja. Smart photonics materials ryhmässä tutkitaan toiminnallisia materiaaleja (polymeerit, nestekiteet), joiden ominaisuuksia pystytään muokkaamaan valon avulla. Precision Nanomaterials ryhmässä taas valmistetaan bioyhteensopivia nanomateriaaleja, joita voidaan käyttää mm. rintasyövän hoidossa.

Labrakierroksella pääset tutustumaan ryhmien toimintaan ja tutkimuslaitteisiin sekä keskustelemaan tutkijoiden kanssa. Kierros järjestetään osin suomeksi ja osin englanniksi.

3. Aerosolifysiikan tutkimus

Aerosolifysiikan laboratoriossa tehdään monitieteellistä tutkimusta esimerkiksi polttoprosesseista vapautuviin aerosoleihin, ilmakehän aerosoleihin, nanohiukkassynteesiin, nanopinnoitteisiin ja aerosolien mittausmenetelmiin liittyen. Laboratoriossa on laaja valikoima laitteistoja hiukkasten ja kaasujen ominaisuuksien ja koostumuksen mittaamiseen, mukaan lukien useita korkean resoluution massaspektrometrejä, jotka on varustettu ilmakehän paineisella näytteenotolla. Liikkuva laboratoriomme on osa eurooppalaista aerosoli-, pilvi- ja kaasututkimusinfrastruktuuria (ACTRIS).

4. Fotoniikan tutkimus

Fotoniikka on valoon perustuvaa tiedettä ja teknologiaa, joilla on kasvava rooli kaikessa teknologiassa ympärillämme. Tutkimusryhmämme kehittävät uudentyyppisiä valonlähteitä puolijohteiden ja optisten kuitujen nanorakenteita hyödyntäen. Näitä valonlähteitä voidaan sitten käyttää esimerkiksi uusiin valon ja aineen vuorovaikutusta hyödyntäviin mittauksiin optisen spektroskopian keinoin. Kierrämme vierailun aikana katsomassa, miten lasersiruja valmistetaan ja miten laserilla voi mitata mm. peltomaan hiili- ja typpipitoisuutta ja havainnoida esim. teollisuusprosessien kaasupitoisuuksia.

5. Pintatieteen tutkimus

Pintatieteen tutkimusryhmä toimii Tampereen yliopiston fysiikan yksikössä, ja sen kokeellinen tutkimus keskittyy keinotekoiseen fotosynteesiin. Kehitämme keskitettyä aurinkoenergiaa hyödyntäviä elektrolyysereitä synteettisten yhdisteiden valmistamiseksi käyttäen lähtöaineina vettä, hiilidioksidia ja typpeä. Tutkimusryhmämme suunnittelee ja testaa elektrolyysereissä käytettävät katalyyttiratkaisut niin, että niillä voidaan tuottaa erilaisia kemianteollisuudessa käytettäviä yhdisteitä kuten vetyä, hiilimonoksidia, ammoniakkia, muurahaishappoa, etyleeniä tai alkoholeja. Prosessi on täysin uusiutuva ja luonnon hiilikiertoa tukeva. 

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu viim. ma 4.12. sekä itse tapahtumaan että erikseen tutustumiskohteeseen.

HUOM! Ilmoittautuneiden kokonaismäärä näkyy vain Eeventin pääsivulta. Tähän tapaamiseen on 50 osallistujan raja, joten ilmoittautuneiden määrän voi laskea vapaana olevista paikoista.

Lisätietoja

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista ainetiimin vetäjältä. Ainetiimeistä kerrotaan lisää blogissa: https://ainetiimit.blogspot.com


Materiaalit

Ainetiimien tapaamisten materiaalit voidaan jakaa ainetiimien blogiin: https://ainetiimit.blogspot.com


Hintatiedot

Palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja.

Entiseen tapaan myös muiden Pirkanmaan kuntien ja opetuksen järjestäjien lukioiden henkilöstö (poislukien vapaa sivistystyö ja ammatillinen koulutus) voi osallistua ainetiimien tapaamisiin. Tällöin organisaatioita laskutetaan laskennallinen 100 €/hlö/ktp. niistä koulutuksista ja tapahtumista, joihin on osallistuttu (1 ktp. = 1 henkilön 6 h koulutuspäivä). Osake laskuttaa koulutuksista kaksi kertaa vuodessa.